Aby przyrządzać pyszną prawdziwą pizzę, najważniejsze jest wyposażenie lokalu. Odpowiedni sprzęt, w tym przede wszystkim piec do pizzy, to podstawa sukcesu. Wyjaśniamy, w co trzeba zainwestować, otwierając pizzerię.

Na sukces restauracji czy innego lokalu gastronomicznego wpływa wiele różnych czynników – m.in. doświadczenie załogi i wyczucie smaku szefa kuchni, wielkość i funkcjonalność lokalu, dobra organizacja pracy, wysokiej jakości produkty, ale także odpowiednie wyposażenie.

W przypadku restauracji ważny jest m.in. piec do pizzy, ale także mikser do ciasta itd. Poza tym warto wprowadzić też inne klasyczne dania kuchni włoskiej – pasty, sałatki itd., dlatego przyda się również maszynka do mielenia mięsa.

Piec do pizzy

Dobrej jakości piec do pizzy stanowi serce każdej pizzerii – to bez wątpienia najważniejszy element wyposażenia. Na rynku dostępne są różne modele, jedno- i dwukomorowe, gazowe, elektryczne itd., więc można wybrać odpowiedni do potrzeb model. Świetnie magazynują ciepło, a ich wykonanie z wysokogatunkowej stali nierdzewnej zapewnia trwałość i solidność.

To właśnie piec jest jednym z sekretów pizzy – ważny jest również przepis na ciasto, dobór składników i odpowiedni sos, ale nawet doskonała receptura nie okaże się skuteczna, jeśli wypiek nie trafi do odpowiedniego pieca.

Mikser do ciasta

Zadbaj też o sprzęt, który pomoże Ci przygotować ciasto – w tym zadaniu sprawdzi się mikser. Możesz to robić ręcznie, ale przy dużych obrotach jest to mało efektywne. Zwróć uwagę na jego wielkość, aby bez problemu jednorazowo przygotować wystarczającą ilość ciasta. Zależy to od wielkości Twojego lokalu oraz liczby gości. Warto zainwestować w wydajny i solidny mikser, aby zautomatyzować tę żmudną czynność.

Maszynka do mielenia mięsa

Pizza z mięsem mielonym może znaleźć się w Twoim menu, ale przede wszystkim maszynka do mielenia mięsa przyda się do przygotowywania innych potraw. Sos do spaghetti czy farsz do ravioli uzyskasz dzięki niej w kilka chwil. W pizzerii możesz co prawda serwować jedynie pizzę, ale lepiej poszerz menu także o makarony i inne klasyczne potrawy włoskiej kuchni, a zyskasz więcej klientów.

Stół do przygotowywania pizzy

Zamiast tradycyjnego stołu warto rozważyć zakup stołu chłodniczego do pizzy. Blat ze stali albo granitu może służyć do przygotowywania dań, gdyż jest przyjemnie chłodny w dotyku i ciasto się do niego nie klei. Niektóre modele mają też nadstawki chłodnicze, w których można przechowywać dodatki do pizzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here