Samodzielne przyrządzanie jedzenia podczas podróży jest nie tylko świetnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy. W ten sposób można także przetestować swoją samodzielność, poczuć się niezależnym, a także świetnie bawić, gotując na kempingu razem ze znajomymi. Nic nie smakuje tak dobrze, jak samodzielnie ugotowany na ogniu gulasz po całym dniu pełnym wrażeń.

Podstawowe produkty

Prowiant zabrany w drogę musi przede wszystkim być łatwy w transporcie i nie psuć się. Świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju ryże, kasze i makarony. Warto zabrać ze sobą także kilka „gotowców” – zupki w proszku czy gotowe sosy nie zajmują wiele miejsca, ważą mało, a przy tym można je bardzo szybko przygotować do spożycia.

Niektóre produkty są ogólnie dostępne w niemal każdym miejscu, gdzie można napotkać sklepy – chleb, świeże jajka lub warzywa nie są więc koniecznością przy pakowaniu się na wyjazd. Warto za to zadbać o liofilizowane racje żywnościowe, szczególnie nastawiając się na trudne warunki.

W czym gotować?

Zaraz po ustaleniu wyjazdowego menu, należy zastanowić się nad kwestiami technicznymi – w czym to wszystko przyrządzić? Świetnie sprawdzają się proste, turystyczne menażki. To naczynia, które nie ważą zbyt wiele, można je sprawnie zapakować, nie tłuką się, za to przydają w podróży każdego dnia. Po spakowaniu podstawowego zestawu można rozważyć własne preferencje – niewykluczone, że zmieści się jeszcze sprzęt do parzenia ulubionej herbaty lub kubek kojarzący się z leniwymi, domowymi śniadaniami.

Nie może zabraknąć miejsca dla podstawowego zestawu sztućców – tutaj także z pomocą przychodzą producenci sprzętu turystycznego, tworzący zestawy typu „niezbędnik”.

Problem ognia

Wreszcie ostatnią kwestię do rozpatrzenia stanowi sposób gotowania. Należy się liczyć z tym, że nie zawsze można rozpalić ognisko. Z pomocą przychodzą specjalne palniki na gaz lub benzynę. Turystyczne palniki różnią się głównie kartuszami, które się w nich stosuje. Wkręcane są droższe niż nabijane, jednak dają większe pole manewru w kwestii przewożenia. Nabijane są jednak łatwiej dostępne i bardziej ekonomiczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here